Crucea înfrângerii Răscoalei seimenilor


Categorie: Cruci
Perioada: 1655
Importanta: A
Cod LMI: PH-IV-m-A-16898
Adresa: În grădina lui Vasile Mihai
Localitate: sat DRĂGĂNEŞTI; comuna DRĂGĂNEŞTI
Judet: Prahova
Regiune: Muntenia

Imagini

Nu exista imagini

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 02-Jul-2009

Crucea infrangerii rascoalei seimenilor a fost ridicata de Constantin Serban, pentru a comemora aceasta biruinta, la 13 iulie 1655, la numai doua saptamani de la victoria armatei principelui Gheorghe Rakoczy al II-lea al Ardealului, pe campul de lupta de la Soplea. Acest fapt a fost semnalat pentru prima data de A.D.Xenopol, care mentioneaza ca domnitorul a ridicat-o la locul bataliei. Ulterior, Nicolae Iorga a publicat integral inscriptia de pe cruce, precizand ca aceasta se afla in comuna Draganesti si ca a fost scoasa din Teleajen. Nu se stie cum a calatorit crucea 17 km, multa vreme fiind considerata disparuta, dar in 1965, cu ocazia lucrarilor de inventariere a monumentelor istorice, a aparut in gradina lui Vasile Mihai din Draganesti, mult aplecata intr-o parte, datorita faptului ca la mutare si-a pierdut piua, care exista totusi in aceeasi curte.  
Crucea, de dimensiuni monumentale (3,33 m inaltimea deasupra soclului, 1,08 m latimea bratului transversal, 0,54 latimea stalpului,  0, 36 m grosime), este bogat ornamentata: in fata are un medalion cu chipul Maicii Domnului inconjurat de o inscriptie inelara in limba slavona si incadrat de patru perechi de medalioane cu sigle, iar pe fata posterioara un decor de linii impletite si un medalion cuprinzand cunoscutul motiv al celor doua triunghiuri echilaterale invers dispuse. Inscriptiile sunt acoperite in parte cu muschi, in parte cu un strat gros de var, incat astazi, dupa trecerea a inca 60 de ani, nici textul citit de Iorga nu se mai poate descifra in intregime, nicidecum partile ramase nedescifrate de marele nostru istoric.
Tot in anul 1965 s-a mai descoperit o a doua cruce, ridicata de acelasi Constantin Serban, in amintirea acelorasi evenimente istorice. Ea se afla in orasul Urlati, la 15 km de Soplea, in curtea lui Dumitru Bolgiu.
De proportii si mai impunatoare decat perechea ei din Draganesti - 3,88 m inaltime deasupra solului (3,24 m deasupra piuei), 1,32 m latimea bratului transversal, 0, 58 m latimea medie a stalpului, care are o forma triconica pronuntata, 0,45 m grosime - crucile se aseamana pana la identitate. Singura deosebire este lipsa triunghiurilor echilaterale. Crucea se afla intr-o stare mai buna de conservare, fiind fixata in piua ei si avand si un acoperis in forma de capitel.
Pentru interesul lor istoric amandoua crucile au fost incluse ca monumente memoriale in noua lista a monumentelor istorice.
(dupa "Monumente Istorice Studii si lucrari de restaurare: Radu Creteanu - O a doua cruce..." - Editura Tehnica, Bucuresti 1969)